Menu

Kış Bitkileri Hakkında En Anlamlı Bilgiler Nelerdir?

Kış bitkileri çiçeklendiyse kar yağmasına az kaldı demekti ben çocukken. Küresel ısınma ile kış bitkileri çiçeklense de kar bazen geç yağarken bazen de hiç yağmayabiliyor. Havaların soğuması ile içimizi ısıtacak hobiler arıyoruz. Bir bitkinin yanı başımızda çiçek açması da hobilerin getirdiği güzellikler arasında yer alıyor. İlkbahar denilince akla gelen çiçeklenme ve yeşillenmenin yanı sıra kış aylarında da açan çiçekler var. Bunların arasında dış mekan kış çiçekleri yani kış bahçe çiçekleri de var. İster balkonunuzda ister bahçenizde isterseniz de yanı başınızda içinizi açacak ve evin oksijenini çoğaltırken havayı temizleyen bitkiler ve bakımları hakkında bilgiler ile karşınızdayız.

Yaz kış yeşil kalan bitkiler

Pencerelerimiz, balkon ya da bahçemizde bize her sabah günaydın diyen bitkilerimizin hiç solmamasını , kurumamasını ve hep yeşil kalmasını isteriz. Fakat; sümbül ya da lale gibi bazı çiçeklerin ömrü çok kısadır ve bahçeye ekildikten sonra çiçeklenip birkaç ay sonrasında kuruyabilirler. Yaz kış yeşil kalan bitkiler istiyorsanız seçimlerinizi havayı temizlerken dallarındaki sıvı ile şifa kaynağı olan Aloe vera gibi ya da balkonunuz için minik bir limon ağacı gibi seçimler yapmalısınız. İşte yaz kış yeşil kalan bitkilerden bazıları;

Saksı kış bitkileri hangileridir?

Saksı kış bitkileri

  • Orkideler (eğer nemli ve ılık bir pencere kenarı varsa orkideler yer değiştirmedikleri sürece yeşil kalırlar ve altı ayda bir çiçeklenirler)
  • Sukulentler, nemli ve çok soğuk olmayan ev içi ya da balkonda çok az su ile kolaylıkla büyrler ve ölmezler.
  • Kaktüsler, bakımları sukulentler ile aynıdır.
  • Paşa kılıcı, bakımı çok kolay olan bu bitki için pencere kenarı ve az miktarda su yeterlidir.
  • Kamelya, balkonda ya da evde bakabileceğiniz çiçekleri güle benzeyen bitkidir.
  • Sardunya, yaz kış yeşil kalan ve bakımı kolay olan bitki türüdür.
  • Açelya , ister saksıda ister bahçede bakılabilen soğuğa dayanıklı bitkilerden biridir.

Bahçe bitkileri

  • Sarmaşık türleri, sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı olan sarmaşıklar genellikle duvar kenarlarına ekilir ve zamanla budama yapılmalıdır.
  • Güller, bahçenizde yerlerini alacak olan güller için sıcak aylarda iki günde bir su soğuk aylarda ise haftada bir sulama ile gözlerinizi kamaştıracaklar.
  • Defne, yaz aylarında çok sulama isterken kış aylarında balkonda da bahçede de bakılabilir. Çok soğuk havalarda üzeri naylonla örtülmeli.
  • Sardunya, eğer kış aylarında 7 derecenin altında bir iklime sahip değilseniz balkonunuz ya da bahçenizde bu bitkiyi yetiştirebilirsiniz. 7 derecenin altı için soğuktan bozulabilir ya da kuruyabilirler.
  •  Açelya, kış aylarında soğuk musluk suyu vermeden bakımını yapın.
  • Kamelya, kışın çiçek açan bitkidir ve 4 dereceye kadar dayanabilir.
Dış mekan kış bitkileri nelerdir?

Dış mekan kış bitkileri

Sonbahar bize bahçelerimizi kışın soğuk havalarına hazırlamanın zamanının geldiğini gösterirken , önümüzdeki mevsime dayanabilecek çok sayıda güzel çiçek var. Canlı menekşe çiçekleri , siklamenler ve daha bir çok kışa dayanabilecek ve çiçek açacak olan kış bahçesi için bitki türleri var. Dış mekan yani balkon ya da bahçede kış aylarında çiçek bakmak istiyorsanız iyi seçimler yapmalısınız. Örneğin; kafe, restoran gibi işletmelerde tercih edilen kış bitkilerinden biri hercai menekşedir. Hercai menekşe sert bir çiçektir! Beş yapraklı çiçekleri olan bu yavaş büyüyen bitkiler, bakımı kolay olduğundan  dolayı her yıl en çok satanlardır. Büyük çiçekli, çoklu çeşitler ilk önce fidanlıklarda dikkatinizi çekebilir. Ancak toplu olarak dikildiğinde, yüzeysiz, tek renkli hercai menekşe çeşitleri  genellikle daha dikkat çekicidir.

İkinci sırada siklamenler yer alıyor. Siklamenler, sonbahardan ilkbahara kadar çiçek açabilen kış kahramanlarıdır. Çiçekler çeşitli kırmızı, pembe ve beyaz tonlarda gelir. Bunlar saksılarda veya ağaçların altına dikilmiş olarak bahçelerde harika görünürler.

Çiğdem çiçekleri, kışın yaklaştığınınve baharın geldiğinin bir işaretidir. Dik, kupa şeklindeki çiçekleri saksılarda ve bordürlerde harika görünür ve çimlerin arasında yükselir.

Kamelya, Bu muhteşem çalıların güllere benzeyen güzel kokulu çiçekleri vardır. Genellikle tatillerde veya ilkbaharın başlarında çiçek açarlar. Bir yürüyüş yolunun yanında bitki, böylece kokularının tadını çıkarabilirsiniz.

çiçekli kış bitkileri nerede yetişir?

Çiçekli kış bitkileri

Kış çiçeği denilince aklan ilk gelen kardelen olur. Adından da belli olduğu gibi soğuk hava şartlarına dayanabilen çiçekli kış bitkilerinden biridir.  Çiçekli kış bitkileri, hercai menekşe, siklamen, viyola,begonya, kış yasemini,yılbaşı çiçeği gibi soğuk havalara dayanabilen türlerdir.

Orkideler, Sukulentler, Kaktüsler, Paşa kılıcı, Kamelya, Sardunya, Açelya, kış aylarında çiçek açan bitkidir ve 4 dereceye kadar dayanabilir.
Sarmaşık türleri, Güller, Defne, Sardunya, Açelya, Kamelya Yaz kış yeşil kalan Bahçe bitkilerindendir.
Çiçekli kış bitkileri, hercai menekşe, siklamen, viyola,begonya, kış yasemini,yılbaşı çiçeği gibi soğuk havalara dayanabilen türlerdir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir