Menu

Teraryum Bakımı ve İçerisindeki Bitkilerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Teraryum bakımı sırasında çoğu aşırı derecede güneş ışığı gerektirmez. Doğrudan güneşe veya aşırı parlak ışığa yerleştirilirse, teraryum camı büyüteç görevi görebilir ve bitkileri yakabilir. Teraryumun içindeki sıcaklıklar hızla yükselebilir ve siz farkına varmadan teraryum sauna kadar buharlı hale gelebilir. Çoğu bitki bu tür bir ısıya tahammül edemez, bu nedenle teraryumları doğrudan güneşten uzak tutmak en iyisidir.

Teraryum bakımı ve Canlı bitkilerin fazla uzaması

Teraryum bitkilerinin uzun bacaklı ve aşırı büyümesine izin vermeyin; Bitkileri ayrı ayrı hayranlıkla izleyebilmek ve teraryumun içindeki diğer dekoratif unsurları görebilmek istiyorsunuz. Teraryum bitkilerinizi temiz ve düzenli tutmak için, aşırı büyüdüklerinde ve teraryumu doldurduklarında onları budamalısınız.

Kirli Cam

Arada bir teraryumunuzun camını içten ve dıştan temizleyin. Cam çok kirli veya sisli ise ışığın bitkilerinize ulaşması zor olacaktır. Nemli bir gazete kağıdı veya tüy bırakmayan bir bez kullanın. Teraryumun içinde sert temizlik ürünleri kullanmayın çünkü temizlik ürünlerindeki kimyasallar bitkilerinize zarar verebilir.

Teraryum nasıl sulanır?

Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır? Aşırı Sulama Zararları

Teraryumları aşırı su ile doldurmak kolaydır. Aşırı sulamayı önlemenin bir yolu, sulama kabı yerine sprey şişesi kullanmaktır. Fazla su yaparsanız, fazla suyu bir kağıt havluyla alın. Kuruyana kadar teraryumunuzun üstünü açık bırakın.

Eğer teraryumda bir sorun görürseniz;

Toprak uygun seviyeye gelene kadar teraryumu havalandırın.

Çürümüş veya çürümüş bitki örtüsünü atın. Kök çürümesinin altında yatan sinyal veren kabarık gövdeleri iki kez kontrol edin.

Küfle kaplı taşları veya diğer armatürleri çıkarın ve değiştirmeden önce durulayın.

Çürüme alanları iyice kuruyana kadar toprağı yeniden sulamayın.

Ayrıca, uyku mevsiminde daha az sulamayı unutmayın

Teraryum bitki bakımı nasıl yapılır?
Teraryum bakımı hakkında ipuçları nelerdir?

Teraryum bakımı için içindeki bitkilerin türlerini öğrenmeniz çok önemlidir. Örneğin; sukulent, orkide gibi teraryum içerisinde yerleştirilen bitkiler için sulama, şık ve nem gibi önemli konulara dikkat etmelisiniz. Teraryum bitkileri için bakım Sukulent ve alo vera gibi kaktüs bitkileri çok fazla sulanmayı sevmezler. Doğrudan ve çok fazla yakıcı güneş almayan bir pencere kenarına konumlandırmalısınız. Sukulentlerin ölüm nedenleri genellikle çok fazla sulanmalarından dolayı olmuştur. Sulama için önemli bir ipucu ise; toprağa parmak sokup bir iki cm derinlikteki toprağın kuru olup olmadığına bakmaktır. Eğer toprak kuru ise sulayabilirsiniz değilse kurumasını beklemelisiniz.

Orkide bakımı da sukulent bakımı sever fakat orkideler nemi çok severler bu yüzden banyo ya da mutfak gibi alanlarda teraryumunuzun içindeki orkideler daha fazla çiçek verir ve daha hızlı büyürler. Sulama sukulent ile aynıdır. Haftada bir su vermeniz orkideler için yeterlidir. Eğer çok güneş alan bir yere konumlandırdıysanız ya birkaç saatte bir teraryumu döndürün ya da başka bir yere koyun yoksa sıcaktan orkide bitkisi zamanla sararmaya başlayacaktır. Aloe vera da orkide ve sukulent gibi teraryum içinde tercih edilen bitki türlerinden biridir.

Aloe vera sukulent türüdür ve havadaki zehirli maddeleri yok ederken oksijen verirler. Bu kadar sağlıklı bir bitki olunca her evde en az bir adet oluyor. Aloe vera bakımı için toprağın kuruluğuna dikkat edin ve çok az sulayın. Ben bir aloe vera bitkimi her gün suladığım için çürütmüştüm. Maalesef , araştırmadan bitki bakımı yapmak çok yanlış . Her bitki düzenli sulama ya da güneş ışığından hoşlanmayabilir. Bu yüzden aldığınız bitkilerin bakımı hakkında detaylı bilgi ya da ip ucu sahibi olmadan bakımını yapmamaya çalışmalısınız.

Teraryumlarda bakılan bitkilere örnek olarak Caladium bicolor, Cyperus alternifolius (Japon şemsiyesi), Dracaena sanderiana, Acanthaceae (fitonya türevleri), Soleirolia (arapsaçı), Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gösterilebilir.
Teraryum, yaz aylarında haftada iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulanır. Sukulent ile hazırlanan teraryumların sulanması ise su spreyi yardımıyla yapılmaktadır.
Bitkilerinizin budama, kurumuş yapraklarını temizleme işlemlerini ihmal etmeyin. Teraryum camınız çok kirlendiğinde nemli deterjansız bir bezle temizleyebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir