Menu

Yasemin Çiçeği Anlamı, Bakımı ve Budanması

Yasemin Çiçeği

Evinize hoş bir hava katmak, bulunduğunuz alanı dekore etmek ya da ortama güzel kokular yayan bir çiçek yetiştirmek istiyorsanız Yasemin Çiçeği tüm bunlar için yapabileceğiniz en iyi tercihlerden biri. Ayrıca çok seçici bir bitki olmadığı için herkes tarafından yetiştirilmesi de mümkün.

Ana vatanı Himalayalar olan ve Jasminum tür adıyla da bilinen bu çiçek, yüzyıllar boyu aşk hikayelerine konu olmuş, mitolojilerde kendine yer bulmuş ve bir sembol haline gelmiştir. Kokusu onları esans ve parfüm yapımlarında aranan bir çiçek haline getirmekte, içilen çayı sinirleri ve gerginliği azaltmaya yardımcı olduğu ve kalp damar hastalıklarına iyi geldiği için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Yasemin Çiçeğinin Anlamı

Genel olarak güzelliği ve zarafeti temsil etse de Yasemin Çiçeği Anlamı bakımından oldukça zengindir. Asaleti ve çekiciliğiyle bilindiği için ülkemizde kadınlara isim olarak dahi koyulmuştur. Çoğunlukla beyaz ya da krem, bunların dışında da sarı, mavi, mor ve kırmızı renklerde açabilen yasemin çiçeğinin bu farklı renkleri, başka birçok anlamı olmasına da yol açmıştır. Örneğin sarı yasemin çiçeği bolluk, bereket  ve sağlığı temsil ederken kırmızı renge sahip yasemin çiçekleri aşkı ve genel olarak sevgiyi temsil eder.

Mor yaseminler başarı ve ayrıcalık, mavi yasemin çiçekleri ise mutluluk ve umut anlamına gelmekte, kişinin ulaşmak istediği hayalleri ve rüyaları temsil etmektedir. Beyaz yasemin çiçeklerinin narinliği ve masumiyeti onları düğünlerde, nikahlarda ya da çeşitli kutlamalarda tercih edilen çiçeklerden biri haline getirmiştir. Çiçeklerin renklerinden ve bu renklerle özdeşleştirilen anlamlardan yola çıkarak oluşturulan buketler eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.

Yasemin Çiçeği Bakımı nasıl yapılır?

Yasemin Çiçekleri Bakımı

Yasemin Çiçeği Bakımı çok zor olmadığı için, görünüşü ve güzel kokusuyla birleştirilince alıp ev ve ofis ortamlarında yetiştirmek için popüler bir çiçek haline gelmiştir. Yasemin çiçeği, asma ya da kafes etrafında büyümekten hoşlanan, evde daha çok tercih edilen Arap Yasemini ya da pervane çiçekli yasemin gibi alt türlere sahip bir çiçektir. İçinde nem barındıran topraktan hoşlanan yasemin, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde açmaktadır.

Güneşten hoşlanan çiçeği balkona ya da pencere altına yerleştirmek, çok gölge bir alanda kalacaksa günde üç dört saat dışarıda bırakmak çiçeğin büyümesine yararlı olmaktadır. Fakat çiçeği direkt olarak gün ışığına da maruz bırakmamak gerekir. Bu durumda çiçekleri ve yaprakları yanacak, kökü kuruyacaktır.

Yasemin çiçeği, özellikle çiçekleri açtığında çok sulanmaktan hoşlanır. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde haftada bir defa sulayarak toprağını nemli tutmak yukarıda belirtildiği gibi önemli olsa da, sonbaharda ve kışın daha az sulama yapılabilir. Bitkinin çiekleri açtıktan sonra dallarını budamanın bir sakıncası yoktur.

Zorunlu olmamakla beraber, yılda bir ya da iki defa potasyum gibi maddeler açısından zengin maddeleri içinde barındıran bir gübreyle gübrelenmesi, çiçeğinizin daha iyi açmasına ve daha güçlü olmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bir not olarak, yapılan belli araştırmalarda çiçeklerinizle konuşmanın onların daha hızlı büyümesine yardımcı olacağı kanıtlanmıştır.

Yasemin Çiçekleri Budanması

Yasemin Çiçeği Bakımı içerisinde merak edilen sorulardan bir tanesi de çiçeğin ne zaman budanabileceği yönündedir. Yasemin çiçeğinin budanması için en uygun zaman ise ilkbahar mevsimidir. Çiçeği kontrol altında tutmak ve tüm yaprak ve çiçeklere uygun miktarda besinin ulaştığından emin olmak için iyi bir yöntem olan budama, bitki tomurcuklanmaya başlamadan bitirilmiş olmalıdır. Bu da yaz aylarının başları ya da ortalarına denk gelmektedir.

Yasemin çiçeği çoğaltma yöntemleri

Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bunun cevabı ise aslında çok zor değildir: yasemin çiçeğinin çoğaltılması için en doğru zaman yaz aylarının sonlarıdır. Çiçeklerin ezilip kesilmemesine dikkat etmek önemli olduğundan keskin bir makas kullanılarak bitkinin tepe kısmından yaklaşık on beş santimetre uzunluğunda bir parça kesilmelidir.

Bu parçaya çelik adı verilmektedir. Bu çelik daha sonra su içinde köklenmeye bırakılmaktadır. Köklenme işlemi genelde bir ay sürer, fakat bu süre değişebilmektedir. Köklenme gözlendikten sonra yeni çiçeğin toprağa dikilmesiyle çoğaltma tamamlanmış olur.

Arap Yasemin Çiçeği

Arap Yasemin Çiçeğinin evde ya da ofis ortamında yetiştirilmesi en çok tercih edilen yasemin çiçeği türüdür. Beyaz rengi ve tatlı kokusu ile ortama canlılık katan yasemin, narin bir çiçek olsa da çok uğraştırıcı bir bakım gerektirmemektedir. Bitkinin yaprakları yıl boyu dökülmemekte, koyu yeşil yapraklarıyla çiçeksiz dönemlerinde yaşamaya çalı olarak devam etmektedir. Ayrıca parfüm, esans, yağ ve çay gibi ürünlerin yapımında kullanılan, belirli kimi ilaçların içeriğinde kullanılan yasemin türü Arap yasemin çiçeğidir.

Asaleti ve çekiciliğiyle bilinir. Sarı yasemin çiçeği bolluk, bereket  ve sağlığı temsil ederken kırmızı renge sahip yasemin çiçekleri aşkı ve genel olarak sevgiyi temsil eder.
Yasemin çiçeği, asma ya da kafes etrafında büyümekten hoşlanan, evde daha çok tercih edilen Arap Yasemini ya da pervane çiçekli yasemin gibi alt türlere sahip bir çiçektir. İçinde nem barındıran topraktan hoşlanan yasemin, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde açmaktadır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir